{ "title": "Aşırı Yorgunluk ve Uyku Hali", "image": "https://www.yorgunluk.gen.tr/images/Asiri-Yorgunluk-Ve-Uyku-Hali-81214.jpg", "date": "20.01.2024 12:03:29", "author": "Tuğçenur Bayram", "article": [ { "article": "Aşırı yorgunluk ve uyku hali, küçük yaş grupları da dahil olmak üzere insanların zaman zaman günlük rutinlerini bile yapmalarını engelleyecek düzeye gelebilmektedir. Bu durum, günün stres ve yorgunluğunun birer yansıması olabileceği gibi çok ciddi hastalıkların da habercisi olabilmektedir.

Aşırı yorgunluk ve uyku hali neden olur?

Aşırı yorgunluk ve uyku halinin en yaygın sebeplerinden biri, psikolojik buhranlanmalar yani duygu durum değişimleridir. İnsanlar mutsuz olduklarında veya istemedikleri bir durumla karşılaştıklarında stresle baş etme yöntemi olarak vücut kendini inzivaya çekmek ister. Bir nevi kaçış mekanizması kullanır ve salgıladığı hormonlar vücuda adeta 'yoruldum, uykum geldi' komutunu verir. Bu komutla beraber psikolojik etmen çözümlenene kadar devam edecek olan yorgunluk ve uyku hali döngüsü başlamış olacaktır.

Bir diğer sebepse dengesiz veya yetersiz beslenmedir. İnsanın beslenme eyleminde günlük enerji ihtiyacının altında kaldığı durumlarda, yorgunluk ve halsizlikle karşı karşıya kalması kaçınılmazdır. Günlük işleri aksatan bir durum olmanın yanı sıra sağlık sorunlarına da açık kapı bırakan yetersiz beslenme, eğer önüne geçilmezse sinir sistemi de olmak üzere sindirim sistemi, dolaşım sistemi ve insan metabolizmasına etkiyen tüm işleyişleri bozacak bir hal almaktadır.

Bu ve bunun gibi açıklanan ve henüz çözümlenememiş birçok sebebe dayanan aşırı yorgunluk ve uyku hali, kendine özgü bir hastalığı da kapsamaktadır. Tıp dilinde 'narkolepsi' olarak bilinen ve sürekli hissedilen yorgunluk aynı zamanda geçmeyen uyku isteğiyle kendini gösterir. Halk arasında pek bilinmediği için basit algılanıp geçiştirilen bu semptomlar, ilerleyen zamanlarda büyük nörolojik problemlere sebebiyet vermektedir. Bu aşırı yorgunluk ve uyku hali, eğer narkolepsi bulgusu olarak kendini gösteriyorsa ki bunu anlamanın tek yolu bir nöroloji uzmanına başvurmaktır, ilerleyen dönemlerde uykuya dalarken halüsinasyon atakları, halk arasında karabasan olarak tabir edilen uyku felçleri, sinirlerde aşırı hassasiyet gibi ağır sonuçlarla insan hayatını yaşanmaz bir hale sokabilir. Bu yüzden belirtilerin uzun süreli periyotlarda kendini tekrarlaması durumunda ihmal etmeden bir uzmana başvurulmalıdır.
" } ] }