{ "title": "Bahar Yorgunluğu", "image": "https://www.yorgunluk.gen.tr/images/Bahar-Yorgunlugu-95984.jpg", "date": "21.01.2024 02:07:34", "author": "Burcu Soyupak", "article": [ { "article": "Bahar Yorgunluğu; Bahar ayları geldiği zaman birçok insan halsizlik, bitkinlik yorgunluk, hiçbir şey yapmama isteği gelir. Bunlarla beraber gelen devamlı uyuma isteği, fazla sinirlilik hali, tahammülsüzlük gibi durumlar oluşur. Bu şikâyetler sadece bahar yorgunluğu belirtisi değildir, farklı fiziksel ya da ruhsal problemlerin habercisi de olabilir. Baharın gelmesine bağlı olarak gelişen ruhsal ve fiziksel yorgunluk iki haftadan fazla sürüyor ise alanında Uzman bir hekime başvurulmalıdır.

Bahar aylarının gelmesi ile çoğu insanda sabahları kalkıp okula gitmek ya da işe gitmek normalden daha zor hale gelir. Uyanmak, yataktan kalkıp hayata devam etmek oldukça zor hale gelir. Kurulan alarmlar daha fazla ertelenir. Yataktan kalkıp yaşama devam ettiği zaman dahi kişi kendini gün içinde yorgun, bitkin, halsiz, keyifsiz ve isteksiz hisseder. Bu belirtiler bahar yorgunluğunun habercisidir. Ayrıca bahar yorgunluğu, hemen hemen her insanın mevsim geçişlerinde yaşadığı problemlerden biridir.

Bahar Yorgunluğu ve Metabolizma

Bahar yorgunluğu, kış aylarında yavaşlamış olan metabolizmanın bahar ayları ile bu değişime ayak uyduramamasından kaynaklanır. Bahar aylarının gelmesi ile havalar ısınır, ısınan havalar duygusal iniş çıkışlara, uykusuzluğa, eklemlerde ve kaslarda ağrılara, iştahta azalmalara, yorgunluğa neden olur. Bahar aylarındaki yorgunluk hissi ve duygu durum bozukluğu ile baş etmenin en önemli yolu beslenme ve hareketten geçer.

Bahar Yorgunluğu ve Bedensel Tepkiler

Bazı bireyler kendilerini güneşin bol olduğu zamanlarda daha enerjik, pozitif, canlı hisseder. Bu enerjinin fazla olması okula, işe ya da eve adapte olmakta zorlanmaya, konsantrasyon düşüklüğüne, yerinde duramamaya, profesyonel anlamda verimin azalmasına neden olabilir. Bireylerin yaşadığı ruhsal durumlar fiziksel, bedensel tepkiler ile gelir. Ortalama olarak iki hafta sürer. Bir hastalık değildir, geçiş evresidir. Özellikle büyük şehirlerde yaşayanlar, iş temposu yoğun olanlar, iş ya da aile stresi fazla olanlarda rastlanılan bir durumdur.

Bahar Yorgunluğu ve Beslenme

Bahar aylarında yaşanan genel yorgunluk hissini atmanın en iyi yollarından birisi beslenmedir. Sebze ve meyve tüketimini dengeli yapmak. Vücudun ihtiyacı olan vitamini sağlamaktır. Tek yönlü beslenmeyi bırakmak ve karbonhidrat, protein, yağ dengesini iyi ayarlamaktır. Paketli hazır gıda tüketiminden uzak durun.

Bahar Yorgunluğu ve Dinlenme

Bahar aylarında devamlı olan yorgunluk hissi ile devamlı uyuma, yatma gibi durumlar meydana gelir. Fakat sürekli dinlenme konumunda olmak, uyumak, yatmak dinlenmek değildir. Gün iki parça halinde çalışma dinlenme olarak planlanmalıdır. Kısa ve sık dinlenme aralıkları oluşturun. Enerjinin doğru kullanılması çok önemlidir. Çalışma ortamı iyi havalandırılmalıdır. Çalışma esnasında vücut mekanizması doğru kullanılırsa kas ve eklem ağrılarının önüne geçilir. Aşırı sıcak ya da aşırı soğuk olan ortamlar vücutta daha fazla stres yapar.

Bahar Yorgunluğu ve Uyku

Normal zamanlarda uyku düzeni bozuk olan kişilerde bahar aylarının oluşturduğu yorgunluk hissi daha belirgin ve hissedilir olur. İlk etapta zor olsa dahi uyku düzenini ayarlamak çok önemlidir. Hafta sonları devamlı uyumak yerine planlar, aktiviteler yapılmalıdır. Vücuda bol oksijen alınmalı ve temiz hava alınmalıdır. Az uyumak ya da olduğundan çok uyumak dinlenmek değildir. Günde 8 saat uyku yeterlidir. Vücut susuz bırakılmamalıdır. Günde en az 8 bardak su içilmelidir.
" } ] }