{ "title": "Beyin Yorgunluğu", "image": "https://www.yorgunluk.gen.tr/images/Beyin-Yorgunlugu-73845.jpg", "date": "20.01.2024 05:38:12", "author": "Melek Kulak", "article": [ { "article": "
Beyin Yorgunluğu, iki şekilde karşımıza çıkabilir. Bunlardan birincisi günlük yaşamımız süresince yaşadığımız olaylardan kaynaklanan rutin, hastalık belirtisi olmayan ve bir süre dinlenildiğinde geçen zihinsel yorgunluklardır. Diğeri ise; baş dönmesi veya farklı bir durumdan ötürü bir şeylerin ters gittiğini fark ettiğimizde ve bu konuyla ilgili bir beyin uzmanına başvurduğumuzda, çekilen emarlar sonucu ortaya çıkan beyin yorgunluğu olabilmektedir. Klasik tabir olan beyin veya zihin yorgunluğu dışında MR sonucu ortaya çıkan beyin yorgunluğunda; tedavi için doktorumuz beyin ile ilgili veya rahatlatıcı özellikte ilaçlar önerebilecektir. Şimdi bu konulara daha detaylı değinelim.

Beyin Yorgunluk yoğun bir iş veya ev hayatı, taşıyabileceğimizden fazla sorumluluklarımızın olması, zor durumlarla başa çıkmak zorunda olmamız veya bir yakınımızı kaybetme sonucunda duygusal anlamda güçsüz hissettiğimizde ortaya çıkabilmektedir. Zaman ilerlerken kendimiz için uzun veya kısa molalar almamamız psikolojik ve fiziksel anlamda vücudumuzu yormaktadır. Tüm bu yoğunluk ile zayıf düşen beden yapımız; beyin yorgunluğu, zihin yorgunluğu, uyku bozukluğu, kalp veya farklı fiziksel hastalıkları da beraberinde getirebilmektedir. Kişilerin uzun veya kısa vadeli mantıklı ve doğru kararlar alabilmeleri için bir süre bile olsa gün içinde sessiz kalmaya ve dinlenmeye ihtiyaçları vardır. Bu ihtiyaç uzun süre karşılanmadığında ve dinlenilmediğinde psikolojik ve fiziksel rahatsızlık, depresyon, tükenmişlik yaşanması olasıdır. Sonuç olarak kişi bu durumlardan ötürü; daha sabırsız, öfkeli, odaklanma sorunu yaşayan bir insan haline gelebilmektedir ve beraberinde farklı fiziksel sorunlarda yaşayabilmektedir. Bedensel hastalıkların bazıları, örneğin bazı sindirim rahatsızlıkları psikolojik etkilerle ortaya çıkabilmektedir.

Beyin yorgunluğu İçin Tavsiyeler; Beyin yorgunluğu ile ilgili öncelikli olarak en ufak bir şüphede bir beyin uzmanına görünmek ve muayene olmak faydalı olacaktır. Bunun yanında; herhangi bir ilaç kullanımı önerilmiş ise ilaçlar düzenli kullanılmalı ve gerekli ara muayene ve kontrollere gidilmelidir. Zihinsel anlamda geçici bir yorgunluk yaşanıyorsa bununla ilgili olarak; öncelikle kendimize vakit ayırmayı öğrenmeliyiz. Bizler mükemmel değiliz ve hiçbir şeyi mükemmel yapmak için kendimizi zorlamamalıyız. Ailemiz, çocuğumuz veya işimiz ile ilgili mucizeler gerçekleştiremeyiz. Bu yüzden, kendimiz için manevi anlamda ve fiziksel anlamda mola almayı öğrenmemiz gerekiyor. Doğa insanları yenileyen unsurlardan, doğada vakit geçirmeye çalışabiliriz, en azından yeşillik bir alan veya parkta yürüyüş yapabiliriz. Gerçekten kendimizi rahat hissettiğimiz insanlara vakit ayırarak onlarla vakit geçirebiliriz. Bizi yoran, sonrasında zihnimizi meşgul eden ve zorlayan ortamlardan uzak kalmalıyız. Hoşlandığımız herhangi bir şey olabilir. El sanatları, sinema, tiyatro veya farklı bir konu, hoşlandığımız şeyleri keşfetmeye çalışmalı, zihnimizi dinlendirmeye çalışmalıyız. Gün içerisinde ofiste, okulda, evde veya başka bir yerde kısa bir süre, birkaç dakika ara ara gökyüzünü izlemek dahi bizi dinlendirebilir. Temiz hava alabileceğimiz yerlere çıkmak da çok iyi gelebilir. Kısaca; her şeyin mükemmel gitmesini sağlamaya çalışmamalı kendimizi sevmeli ve dinlendirmeliyiz. Bu sadece bize değil sevdiklerimiz için de bir iyilik olacaktır. Çünkü onların bizim sağlıklı bir birey olmamıza ihtiyaçları var. Beyin yorgunluğu ile ilgili olarak, düzenli bir uyku, erken yatıp erken saatlerde kalkmak ve sağlıklı beslenme direk etkili olan unsurlardır. Bununla birlikte, Ruhsal ve bedensel sağlığımız için, yeterince dinlenmeye, teknolojiden ve stresli yoğun yaşam koşullarından arada bir uzak kalmaya ve mutlu olabileceğimiz aktiviteleri yapmaya çalışmalıyız.
" } ] }