{ "title": "Halsizlik İştahsızlık Yorgunluk", "image": "https://www.yorgunluk.gen.tr/images/Halsizlik-Istahsizlik-Yorgunluk-64674.jpg", "date": "21.01.2024 17:10:01", "author": "Kürşat YILDIRIM", "article": [ { "article": "
Halsizlik iştahsızlık yorgunluk, Sağlıklı yaşam sürdürebilmenin temel prensibi, beslenme alışkanlığınızdaki düzendir. İştah kaybı ile bu düzen alt üst olur. İştahsızlığa bağlı beslenme sorunları beraberinde halsizliği ortaya çıkarır. İştahsızlık beslenme isteğinin azalması ve yok olmasıdır. Halsizlik iştahsızlık yorgunluk birbirini tetikleyen sağlık sorunlarıdır. Bunların aşılması için asgari yaşam koşullarının oluşturulması esastır.

Halsizlik iştahsızlık yorgunluk oluştuğunda kişi üretkenliğini kaybeder ve psikolojik sorunlar ortaya çıkmaya başlar. Bu üç sorunun aşılması için iştahın yok olmasına neden olan etkenlerin teşhis ve tanısı yapılarak ona göre bir yaşam biçimi benimsemek gerekir.

İştahsızlık; halsizlik ve yorgunluğa nasıl etki eder?

Beynimizin ara beyin denilen kısmında hipotalamus bölgesi bulunur. Bu bölge acı, zevk, açlık, susuzluk vb. Duyguların yaşanması için hormonlar salgılayan ve sinir sistemi ile uyumlu çalışmasını sağlayan otonom beyin merkezidir. Ayrıca bu bölge istemsiz hareketlerin yapılmasını sağlayan hifofiz beyinin uyarılmasını sağlayan bölgedir. Bu bölgedeki değişimler otonom sinir sisteminin kontrol edemediği durumların ortaya çıkmasına neden olur. Bu durumlar vücudun hormon üreten birçok bölgesine etki ederek halsizlik iştahsızlık yorgunluk ortaya çıkmasına neden olur.

Halsizlik iştahsızlık yorgunluk genel neden olur?

Hipoglisemi (Şeker düşüklüğü); Aslında bu kişilerde iştah sorunu yoktur, fakat hasta; halsiz ve yorgun olduğunu her fırsatta dile getirir. Şekerin düşmesine neden olan şeyler pankreasın az inisülün salgılamasından kaynaklanır. Bununla birlikte enerji üretilemez ve kişi kendini halsiz yorgun hisseder. Dışarıdan inisülün alınması bazen hiperglisemiye yani şeker yüksekliğine neden olur ki bu da hiç istenmeyen bir durumdur. Bu durumda mutlaka endokronoloji uzmanına görünmesi gerekir.

Stres; çağımızın vebası olarak adlandırılan stres özellikle aniden gelişen olumsuz durumlar karşısında ortaya çıktığında mide bulantısı ile iştah kaybına neden olur. Mide bulandıran adrenalin kana karıştığında ise halsizlik ve yorgunluk başlar. Bu durumla mücadele sırasında vücut yorgun ve bitkin düşer. Bunu denemek için midenizi bulandıran bir aksiyon yaşamanız yeterlidir. Mideniz bulanacak ve iştahınız kesilecektir.

Kansızlık; özellikle genç bayanlarda ve çocuklarda görülen bu durum halsizlik iştahsızlık yorgunluk yapar. Kansızlığın ortaya çıkması demir eksikliği, B vitamini eksiklikleri, sigara ve alkol kullanımı gibi etkenlerden kaynaklanabilir.

Ayrıca; tiroit sorunları, depresyon, ağır hastalıklar, ilaç yan etkiler, beslenme koşulları, besin yetersizliği, mineral ve vitamin eksiklikleri ile hormonol sorunlar halsizlik iştahsızlık ve yorgunluğun diğer nedenleridir.

Halsizlik iştahsızlık ve yorgunluk aşılması için; öncelikle sigaranın içilmemesi gerekir. Çünkü sigara vücuda enerji veren C vitaminini yok eder demirin hapsedilmesini sağlar. Bununla birlikte düzenli uykuya önem verilmelidir. Uyku ile dinlenen beyin kararsız kalmadan vereceği talimatlar ile kasların ekstradan çalışmasını önler. Bundan başka iltihabi hastalığın olup olmadığı gibi durumların analizi için hekiminize başvurmanız gerekir.

" } ] }