{ "title": "Yorgunluk", "image": "https://www.yorgunluk.gen.tr/images/Yorgunluk-44283.jpg", "date": "21.01.2024 19:41:37", "author": "Burcu Soyupak", "article": [ { "article": "Yorgunluk; Son zamanlarda yorgunluk bir hastalık olarak dahi tanımlanabilir. Genel zayıflık hali, daha çabuk yorulma, konsantrasyon bozukluğu olarak da tanımlanabilir. Günümüzde oldukça sık rastlanılan bir durumdur. Biz istemesek dahi hayatın bazı dönemlerinde fazla çalışmak, stres ve depresyon gibi durumlar yorgunluğa neden olabilir. Yorgunluk üzerine gidilmesi, salınmaması gereken bir durumdur. Bu hal ile baş başa kalmamalı bunun nedenlerini araştırıp gerekirse uzmanlardan yardım alınarak çözümü bulunmalıdır. Yorgunluk profesyonel hayatı, sosyal hayatı, aile hayatını etkiler. Yorgunluk nedeni ile iş hayatındaki verim azalır. Bu da hem kendimiz hem çevremiz hem de toplum adına sıkıntılı bir durumdur. Yalnızca bedenen değil psikolojik olarak da yaşam konforunu azaltır.

Yorgunluk neden olur?

Aşırı egzersiz, yaş, hormonal dengesizlikler, uykuya dalamama, fazla uyku uyuma, dengeli ve yeterli beslenememe, kondüsyon eksikliği, üst solunum yollarında meydana gelen enfeksiyonlar, kansızlık, tiroit problemleri (Tiroit bezinin az ya da fazla çalışması), akciğer rahatsızlıkları, tansiyon ilaçları, antidepresan ilaçları, kolesterol ilaçları, viral rahatsızlıklar, stres, depresyon, kanser, yeterli oksijeni vücuda alamama. Bu gibi nedenlerin meydana getirdiği yorgunluk eğer hayatınızı tamamen doldurmaya başlar ise devamlı hale gelirse ve 6 aydan daha fazla sürer ise kronik yorgunluğa doğru gider.

Kronik yorgunluk ile baş başa kalan olguların 2/3 kadarı psikolojik hastalıklar, depresyon, panik bozukluk, somatizasyon bozukluğu sorumludur. Yorgunluğun %10'luk bölümü kronik yorgunluk sendromu oluşturur. Kronik yorgunluk sendromu; eski zamanlardan beri bilinen fiziksel olarak bir hastalık olmasa da psikolojik bir hastalıktır. Kronik yorgunluk yaşayanlarda uykuda dinlenememe, fiziksel ve psikolojik yorgunluk, konsantrasyon güçlüğü, baş ağrısı, grip tarzı semptomlar, kas ağrıları, eklem ağrıları, boğaz ağrıları, aşırı halsiz olma durumu mevcuttur.

Yorgunluk Tedavisi Nasıl Yapılır?
" } ] }