Aşırı Halsizlik ve Yorgunluk Belirtileri ve Tedavisi
11 Temmuz 2024

Aşırı Halsizlik ve Yorgunluk Belirtileri ve Tedavisi

Aşırı Halsizlik ve Yorgunluk

Kanda bulunan protein ve glikojen seviyesinin azalması ile ortaya çıkan aşırı halsizlik ve yorgunluk; takatsizlik, bitkinlik ve huzursuzluk gibi belirtilerle kendini gösterir. Günlük hayatın koşturmacası içerisinde iş hayatı, sağlık ve sosyal sıkıntıların getirdiği zihinsel ve fiziksel sorunlar, halsizlik ve yorgunluğa neden olabilmektedir. Gerek sürekli yorgunluk oluşturan unsurların tekrarı gerekse sağlık sorunları, sürekli aşırı halsizlik ve yorgunluk yaşanmasına yol açabilir.

İş yerinde yoğun çalışma temposu kasların yorgun ve halsiz düşmesine neden olurken, sağlık sorunları kanda mevcut enerji kaynaklarının tükenmesine; sosyal sorunlar ise fiziksel sorunların ortaya çıkmasına neden olabilir.

Aşırı Halsizlik ve Yorgunluğun Nedenleri

Sağlık Sorunları

Hormonal dengenin bozulması sonucu ortaya çıkan sorunlar; tiroit bezi sorunları, büyüme hormonu eksikliği, erkeklerde testosteron, kadınlarda östrojen eksikliği, böbrek üstü bezlerinin yetersizliği, tüberküloz (sağlıksız yaşam) sonucu Addison hastalığı ve diyabet, aşırı halsizlik ve yorgunluğun başlıca nedenleridir.

Çalışma Hayatı

Beden gücü ile çalışan kişilerde daha fazla görülen aşırı halsizlik ve yorgunluk, üst üste tekrarlanan yoğun tempo sonucu kalıcı hale gelebilir. Bununla birlikte yetersiz beslenme, enerji stoklarının tükenmesi ile halsizlik başlar. Yüksek tempo, hücrelerde bulunan enerji stoklarını tükettiğinde kaslar arasında laktik asit açığa çıkacağından kaslarda kramplar ve uyuşmalar olacaktır.

Sosyal Sorunlar

Zihinsel yorgunluğa neden olan bu sorunlar, günlük hayat içinde rast gitmeyen genel işlerden oluşur. İnsan kendini değersiz ve başarısız hisseder. Zihinsel aktivitelerin bu konular üzerinde fazla zaman harcaması, gece uykusuzluk ve devamında yorgunluk ve halsizliğe neden olur. Uzun süreli atlatılamayan sorunlar, uzun süreli halsizlik ve yorgunluk yaşanmasına neden olabilir.

Aşırı Halsizlik ve Yorgunluk Nasıl Geçer?

Uyku düzenine önem verilmelidir. Günlük sekiz saat uyku uyunmalıdır. Devamında sağlıklı ve doğal besinlerle beslenilmesi gerekir. Özellikle bol yağlı, tuzlu ve şekerli besinlerden uzak durulmalıdır. Su içmek, vücudun yorgunluğunu alır; bu nedenle bol su içmek, kanda bulunan enerjinizi düşüren değerlerin artırılmasını sağlayacaktır.

Aksiyon içerikli hareketlerden kaçının, böylece kaslarınızda beklenmeyen kasılmaların önüne geçebilirsiniz. Bununla birlikte her gün hafif sportif faaliyetler, aşırı halsizlik ve yorgunluğunuzun yavaş yavaş geçmesini sağlayacaktır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Oğulcan

14 Mayıs 2024 Salı

Kolay gelsin. Neredeyse 2-3 yıldır bende aynı durumlar mevcut. Yataktan kalkınca bile halsiz ve yorgun uyanıyorum. Bunun için kan tahlili yaptırdım. Doktor birazcık B12 vitaminimin düştüğünden bahsetti. Şimdi ise b12 takviyesi kullanmaya başladım. Sizce b12 eksikliğinden mi kaynaklı halsizlik ve yorgunluk?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Oğulcan Bey,

B12 vitamini eksikliği, halsizlik ve yorgunluk gibi belirtilere neden olabilir. B12, vücudun enerji üretiminde önemli bir rol oynar ve eksikliği durumunda bu tür şikayetler yaşanabilir. Ancak, yalnızca B12 eksikliği değil, başka faktörler de bu belirtilere sebep olabilir. Örneğin, uyku kalitesi, stres, beslenme alışkanlıkları ve diğer sağlık sorunları da yorgunluğa neden olabilir. B12 takviyesi kullanmaya başlamışsınız, bu takviyenin etkilerini görmek için biraz zaman geçmesi gerekebilir. Eğer belirtileriniz devam ederse, doktorunuzla yeniden görüşmenizi tavsiye ederim. Sağlıklı günler dilerim!

2. Cevap
cevap

Laçin

Merhaba oğulcan bey, B12 vitamini vücutta halsizlik, kırgınlık ve uykulukuk hali yaratır. Kan testi sonucunda B12 eksikliği görüldü ise eczaneden b12 vitamini alıp tüketerek bu şikayetlerinizden kurtulabilirsiniz. Geçmiş olsun.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Sigara Yorgunluk Sigara Nasıl Yorgunluk Yapar?

Sigara Yorgunluk Sigara Nasıl Yorgunluk Yapar?

Bacaklarda Halsizlik ve Yorgunluk Nedenleri?

Bacaklarda Halsizlik ve Yorgunluk Nedenleri?

Aşırı Halsizlik ve Yorgunluk Belirtileri ve Tedavisi

Aşırı Halsizlik ve Yorgunluk Belirtileri ve Tedavisi

Yorgunluk Nasıl Geçer?

Yorgunluk Nasıl Geçer?

Halsizlik Yorgunluk Ne İyi Gelir?

Halsizlik Yorgunluk Ne İyi Gelir?

Güncel

Yorgunluğa İyi Gelen Şeyler Nelerdir?

Yorgunluğa İyi Gelen Şeyler Nelerdir?

Güncel

Sürekli Halsizlik ve Yorgunluk Nedenleri

Sürekli Halsizlik ve Yorgunluk Nedenleri

Güncel

Sürekli Uyku Hali ve Yorgunluk Nedenleri?

Sürekli Uyku Hali ve Yorgunluk Nedenleri?